Záhradníčenie v nádobách je nielen pre zdatných mestských záhradkárov a ľudí s obmedzeným priestorom pre rast, ale tak isto je to určené aj pre ľudí, ktorí chcú maximalizovať svoje výnosy v prostredí, ktoré môžu kontrolovať. Pestovanie zemiakov v sude nielenže redukuje množstvo buriny a vystavovanie zemiakov škodcom a plesniam, ale tak isto nemusíte ani riskovať, že krehké zemiaky poškodíte lopatou keď ich budete kopať von zo zeme. Ak ste hotoví, stačí nádobu iba prevrátiť!
Krátke zamyslenie o energetickej bilancii ľudského organizmu. Každý , kto vo svojom živote odpochodoval 40+ km za deň, vie že to nie je žiadna sranda. Rýchlym krokom dokážeme isť rýchlosťou cca. 5 km/h. Týmto tempom prejdeme 40 km za 8 hodín. Čo je ale pre netrénovaného nemožné, nejaká pauza tam byt musí,nejaký kopec sa na Slovensku vždy nájde takže nám to vychádza na cca. 10-12 hodín pochodu. Tak sa skúsime pozrieť na to koľko toho naše telo vlastne spotrebuje.
Pokiaľ patríte medzi aktívnych prepperov, a sedíte doma na tone ryže, 2500 bravčových konzervách a podobne, a máte prepracovaný systém FIFO/ first in first out / skladu, tak tento článok a ani nasledujúce info zrejme nie je pre Vás. Ale pre nás ostatný, sú nasledujúce informácie hodné zlata.
Je jar. Už ste boli na podbeľ a cesnak medvedí ? Možno je tá pravá chvíľa poobzerať sa po svojom okolí vytvoriť si vlastnú Survival zónu a nasadiť do prírody pár rastliniek, ktoré by nám mohli pomôcť.
Les od nepamäti poskytoval aj zdroje vitamínov, ktoré človek vždy inštinktívne vyhľadával, aby dodal svojmu organizmu ochranné látky. Oblasť strednej Európy bývala bohatá na lesné a plané ovocie.
Lesné jahody (Fragaria vesca) sú dodnes veľmi obľúbené, najmä pre svoju neopakovateľnú vôňu, ale obsahujú aj vysokú hladinu vitamínu C. K jahodám sa tradične jedol chlieb a zapíjali sa kyslým alebo sladkým mliekom, čo vytvára takmer ideálne vyváženú kombináciu živín.
Stromy neposkytovali človeku len svoje plody, ale niektoré z nich i sladkú miazgu. Najmä javor a breza zjari tzv. krvácajú a sú plné miazgy, ktorá sama vyteká z poranených miest kmeňa. Javorová miazga obsahuje dosť cukru, a tak sa ľudia snažili pripraviť z nej sladidlo, podobne, ako to robili niektoré americké indiánske kmene.
Pre výživu mali kedysi významnú úlohu lieskové orechy, ktoré v strednej Európe rástli ako bohaté súvislé porasty alebo v lesoch zmiešaných. Ešte v stredoveku bývalo týchto stromov toľko, že poddaní museli odvádzať ich plody panstvu, kde však neslúžili ako pochúťka. Pretože obsahujú viac ako 60% tuku, lisoval sa z nich stolový olej.
Notice: Undefined variable: app in /home/aw020400/www_root/stalker/templates/yoo_nite/warp/systems/joomla/layouts/pagination.php on line 12
Notice: Trying to get property of non-object in /home/aw020400/www_root/stalker/templates/yoo_nite/warp/systems/joomla/layouts/pagination.php on line 12